Korvaaminen turvallisemmilla kemikaaleilla
Sivukartta
Korvaaminen turvallisemmilla kemikaaleilla
EU:ssa yritykset korvaavat yhä enemmän vaarallisia kemikaaleja ja valmistusprosesseja turvallisemmilla kemikaaleilla ja ympäristöystävällisemmällä teknologialla. Korvaamisesta voi olla tuntuvaa hyötyä yritykselle itselleen, ympäristölle sekä työntekijöiden ja kuluttajien terveydelle. Se voi vaikuttaa myös huomattavan myönteisesti kiertotalouteen siirtymiseen.
Edut
On monia syitä, joiden vuoksi yritykset tai muut organisaatiot voivat pyrkiä korvaamaan jonkin kemikaalin. Ne voivat esimerkiksi haluta parantaa tuotteidensa tai valmistusprosessiensa ympäristöjalanjälkeä ja teknistä toimivuutta tai vastata asiakkaiden pyyntöihin tai lakisääteisiin vaatimuksiin. Osana näitä kehitystoimia on tärkeää pyrkiä vähentämään käytettävien aineiden aiheuttamia mahdollisia riskejä. Samanaikaisesti olisi harkittava useita korvaavia vaihtoehtoja, kuten siirtymistä vähemmän vaaralliseen kemikaaliin, vaihtoehtoista tekniikkaa tai muutosta tuotesuunnitteluun. Käytännössä menestys syntyy usein yhdistelmästä näitä toimia. Ne parantavat tuotannon tehokkuutta, vauhdittavat innovointia, auttavat yrityksiä saamaan kilpailuetua ja säästämään kustannuksia ja hyödyttävät viime kädessä ihmisten terveyttä ja ympäristöä.
Oikeudelliset vaatimukset
Tietojen kerääminen siitä, miten kemikaalit vaikuttavat ihmisten terveyteen ja ympäristöön, voi johtaa päätelmään, että aineen aiheuttamia riskejä voitaisiin pienentää.
Tämä tietämys voi itsessään kannustaa etsimään turvallisempia vaihtoehtoja, mutta EU:n lainsäädännössä voidaan kuitenkin edellyttää vaarallisimpien aineiden korvaamista.
Vastuuvapauslauseke
Tiedot on koottu yhteistyössä kemikaaliviraston sidosryhmien kanssa. Linkitystä ulkopuolisille verkkosivuille ei tule tulkita kemikaaliviraston erityisenä tukena. Jos etenet näistä linkeistä toisen ylläpitäjän sivustolle, sinuun sovelletaan kyseisen sivuston tietosuojaperiaatteita. Lisätietoja kolmansien osapuolten linkeistä on kemikaaliviraston oikeudellisessa huomautuksessa.
Contact
For general questions or suggestions on substitution related matters contact substitution[a]echa.europa.eu.
- Substances of concern: Why and how to substitute? [PDF]
- ECHA strategy to promote substitution to safer chemicals (January 2018) [PDF]
- Improving the Identification, Evaluation, Adoption and Development of Safer Alternatives [PDF]
- Accelerating substitution: strategic options assessment [PDF]
- Impacts of REACH restriction and authorisation on substitution in the EU [PDF]
- Report on substitution-supporting activities in 2018-2019 and focus in 2020-21 [PDF]
- Painting a safer Europe (video)