Nanomateriale

Nanomaterialele sunt substanțe chimice sau materiale ale căror particule au cel puțin o dimensiune între 1 și 100 de nanometri.

Datorită faptului că, la același volum, suprafața specifică este mai mare, nanomaterialele pot avea caracteristici diferite de cele ale aceluiași material fără structură nanometrică. Prin urmare, proprietățile fizico-chimice ale nanomaterialelor pot diferi de cele ale substanțelor în vrac sau ale particulelor cu dimensiuni mai mari.

Pe piața europeană există deja multe produse de zi cu zi care conțin nanomateriale, cum ar fi baterii, straturi de acoperire, îmbrăcăminte cu proprietăți antibacteriene și cosmetice. Deși pot oferi posibilități tehnice și comerciale, nanomaterialele pot prezenta și riscuri pentru sănătatea noastră și pentru mediu. La fel ca în cazul oricărei alte substanțe de pe piața UE, este important să se asigure o evaluare corespunzătoare a utilizărilor acestora și un control adecvat al riscurilor.

Pentru a ajuta la punerea în aplicare a legislației UE privind produsele chimice în domeniul nanomaterialelor, ECHA lucrează în strânsă colaborare cu autoritățile competente ale statelor membre, cu Comisia Europeană, cu ONG-urile și cu asociațiile de profil, precum și cu organizații internaționale precum Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

 

Nanomaterialele se încadrează în definiția existentă a substanței din REACH și CLP și li se aplică dispozițiile ambelor regulamente. În 2011, Comisia Europeană a lansat o recomandare referitoare la definirea unui nanomaterial. Aceasta este utilizată în diverse regulamente europene, inclusiv în REACH și CLP, pentru a armoniza modul în care sunt definite nanomaterialele în diferitele cadre juridice.

Începând cu 1 ianuarie 2020, întreprinderilor care produc sau importă nanoforme li se aplică cerințe juridice explicite derivate din REACH. Acestea constau în obligații de raportare care răspund unor cerințe specifice privind informațiile, enunțate în versiunea revizuită a anexelor la Regulamentul REACH: 

  • caracterizarea nanoformelor sau a seturilor de nanoforme vizate de înregistrare (anexa VI);
  • evaluarea securității chimice (anexa I);
  • cerințe privind informațiile în vederea înregistrării (anexele III și VII-XI); și
  • obligații ale utilizatorilor din aval (anexa XII).

Modificările se aplică tuturor înregistrărilor noi și existente care cuprind nanoforme.

Activitățile ECHA privind nanomaterialele în conformitate cu REACH și CLP

Deoarece nanomaterialele intră în sfera de aplicare a regulamentelor REACH și CLP, ECHA trebuie să fie în măsură să își îndeplinească sarcinile privind nanoformele în cadrul diverselor procese REACH (precum înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea) și procese CLP (precum clasificarea și etichetarea) în același mod ca pentru orice altă formă a unei substanțe și trebuie să aibă o capacitate științifică și tehnică suficientă în acest sens.

În acest scop, începând din 2011 ECHA și-a intensificat activitatea în domeniu, cu accent pe:

  • pregătirea unor ghiduri noi și actualizate;
  • consolidarea capacităților interne și externe;
  • schimbul de experiență cu autoritățile competente ale statelor membre și cu membrii Comitetului pentru evaluarea riscurilor și ai Comitetului statelor membre, precum și obținerea unui consens cu privire la informațiile referitoare la siguranța nanomaterialelor din dosarele de înregistrare REACH;
  • acordarea de feedback și consiliere întreprinderilor care înregistrează nanomateriale; 
  • participarea și contribuirea la activitățile internaționale de reglementare în curs de desfășurare (precum Grupul de lucru al OCDE privind nanomaterialele fabricate sau Inițiativa Malta pentru elaborarea unor ghiduri de testare);
  • webinare pentru informare și dezbatere cu privire la cele mai recente evoluții în ceea ce privește procesele REACH și CLP legate de nanomateriale, precum și pentru a acorda asistență solicitanților înregistrării la pregătirea și depunerea dosarelor referitoare la nanomateriale;
  • Grupul de experți pentru nanomateriale (NMEG), înființat în octombrie 2012 cu sprijinul autorităților competente pentru REACH și CLP (CARACAL) și al autorităților competente pentru produse biocide. Acest grup consultativ cu caracter informal sprijină punerea în aplicare a planurilor de lucru ale ECHA pentru nanomateriale și oferă informații și consiliere pe probleme științifice și tehnice legate de punerea în aplicare a regulamentelor REACH, CLP și BPR în domeniul nanomaterialelor;
  • găzduirea Observatorului pentru Nanomateriale al Uniunii Europene, pentru a spori transparența informațiilor privind nanomaterialele.