- ECHA
- Asistenţă
- Ghiduri
- Ghiduri
- Ghidul cerinţelor privind informaţiile şi evaluarea securităţii chimice
Ghidul cerinţelor privind informaţiile şi evaluarea securităţii chimice
Ghidul cerinţelor privind informaţiile şi evaluarea securităţii chimice
SISTEM DE GHIDARE ÎN DOCUMENTE
Acest ghid descrie cerinţele privind informaţiile în conformitate cu REACH referitoare la proprietăţile substanţelor, expunere, utilizare şi măsurile de gestionare a riscurilor, în contextul evaluării securităţii chimice. Face parte dintr-o serie de ghiduri destinate să ajute toate părţile interesate în pregătirea pentru îndeplinirea obligaţiilor lor în conformitate cu Regulamentul REACH.
Ghidul include:
- ansamblul de informaţii disponibile privind proprietăţile intrinseci ale substanţelor care trebuie înregistrate
- evaluarea acestor informaţii în conformitate cu cerinţele specificate în REACH
- identificarea deficitului de informaţii şi
- generarea de informaţii suplimentare necesare pentru a acoperi deficitul de informaţii.
Ghidul are de asemenea ca scop asistarea industriei în efectuarea evaluărilor de securitate chimică şi pregătirea rapoartelor de securitate chimică (CSR) acolo unde este necesar. Un raport de securitate chimică poate fi necesar ca parte a unui dosar de înregistrare (pentru neintermediari > 10 tone/an), ca parte a unei cereri de autorizare sau ca parte a obligaţiilor utilizatorului din aval. De asemenea, acesta stabileşte principiile de bază pentru autorităţile care pregătesc o evaluare de risc. Aceasta poate fi necesară pentru susţinerea unei propuneri de restricţionare sau a unei propuneri de includere a unor substanţe în regimul de autorizare, ori ca parte a evaluării unei substanţe.
Ghidul constă din două părţi principale: Instrucţiuni concise (părţile de la A la F) şi Instrucţiuni de referinţă de sprijin (capitolele de la R.2 la R.20).
Figura 1: Structura ghidului
Scopul instrucţiunilor concise este de a susţine procesele necesare pentru îndeplinirea cerinţelor privind informaţiile referitoare la proprietăţile intrinseci ale substanţelor care trebuie înregistrate, iar acolo unde este relevant pentru elaborarea unei evaluări a securităţii chimice. Aceasta include procese de colectare a informaţiilor, procese de comunicare şi procese de evaluare. Scopul instrucţiunilor de referinţă este de oferi recomandări ştiinţifice şi tehnice detaliate. Legăturile dintre instrucţiunile concise şi instrucţiunile de referinţă pentru suport sunt ilustrate în figura 1.
Figura 2: Procesul general legat de cerinţele privind informaţiile şi evaluarea securităţii chimice conform REACH
Figura 2 de mai sus prezintă o privire generală asupra întregului proces de colectare şi evaluare a informaţiilor disponibile referitoare la proprietăţile intrinseci ale unei substanţe, incluzând identificarea necesităţilor de generare de noi date. Descrie de asemenea şi procesul evaluării securităţii chimice cerute în plus pentru substanţele produse/importate în cantităţi anuale mai mari de 10 tone.
Figura 3 de mai jos ilustrează de care etape anume din procesul general se leagă un anumit element al ghidului.
Figura 3: Legătura dintre etapele procesului şi elementele ghidului
Ghidul cerinţelor privind informaţiile şi evaluarea securităţii chimice
Partea A oferă o introducere la instrucţiunile de efectuare a evaluării securităţii chimice şi pregătire a raportului de securitate chimică pentru substanţele produse sau importate în cantităţi anuale de 10 tone sau mai mari (capitolul A.1)1. Aceasta include o vedere de ansamblu asupra rezultatelor dorite şi a conţinutului de bază al evaluării securităţii chimice. Include de asemenea o metodă generală de luare a unor decizii eficiente din punct de vedere al costurilor pe durata procesului iterativ de efectuare a evaluării securităţii chimice. Capitolul A.2 explică elementele esenţiale necesare pentru a înţelege procesul de efectuare a unei evaluări de securitate chimică. Comunicarea şi sarcinile din cadrul lanţului de aprovizionare legate de evaluarea securităţii chimice sunt prezentate în capitolul A.3. Capitolul A.4 descrie mai pe larg situaţiile în care un operator în cadrul REACH poate fi nevoit să efectueze o evaluare a securităţii chimice.
- Partea A: Introducere la ghid (9/12/2011)
Partea B conţine instrucţiuni concise referitoare la evaluarea pericolelor. Aceasta cuprinde cerinţele privind informaţiile referitoare la proprietăţile intrinseci ale unei substanţe conform REACH, printre care colectarea de informaţii, metodele care nu includ testarea şi aşa-numitele "strategii de testare integrate" pentru generarea informaţiilor relevante şi necesare referitoare la fiecare efect. Partea B oferă de asemenea instrucţiuni concise privind modalitatea de caracterizare a pericolelor, incluzând acolo unde este posibil şi determinarea nivelurilor calculate fără efect şi a concentraţiilor predictibile fără efect. Fiecare dintre secţiunile din partea B corespunde instrucţiunilor detaliate conţinute în capitolele de la R.2 la R.10.
Aceasta include
- Proprietăţi fizico-chimice în secţiunea R.7.1
- Determinarea nivelurilor calculate fără efect (DNEL) (sau a altor măsuri calitative ori semicantitative ale concentraţiei substanţei) în capitolul R.8 şi capitolele corespunzătoare conţinând strategii de testare integrate ale efectelor relevante asupra sănătăţii umane (secţiunile de la R 7.2 la R 7.7 din capitolul 7a). Aceste secţiuni din capitolul R.7 includ de asemenea informaţii referitoare la modul de stabilire a informaţiilor adecvate necesare pentru clasificare şi etichetarea substanţei. Instrucţiunile legate de clasificarea şi etichetarea propriu-zisă sunt însă oferite în altă parte. Consultaţi actuala anexă VI la Directiva 67/548 şi viitorul Ghid privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea în legătură cu viitorul Sistem armonizat global de clasificare şi etichetare (GHS).
- Determinarea concentraţiilor predictibile fără efect (PNEC) în capitolul R.10 şi capitolele corespunzătoare dedicate strategiilor de testare integrată a efectelor asupra mediului (secţiunile de la R.7.8 la R.7.11 din capitolul R.7b şi R.7c). Aceste secţiuni din capitolul R.7 includ de asemenea informaţii referitoare la modul de stabilire a informaţiilor adecvate necesare pentru clasificarea şi etichetarea substanţei. Normele privind clasificarea şi etichetarea propriu-zisă sunt însă oferite în altă parte. Consultaţi actuala anexă VI la Directiva 67/548 şi viitorul Ghid privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea privind viitorul Sistem armonizat global de clasificare şi etichetare (GHS). Secţiunea 7.13 din capitolul 7c oferă instrucţiuni legate de metodele specifice de efectuare a evaluării pentru hidrocarburi şi metale.
- Cadrul de lucru general pentru îndeplinirea cerinţelor privind informaţiile referitoare la proprietăţile intrinseci ale substanţelor (capitolul R.2), instrucţiunile privind colectarea informaţiilor disponibile (capitolul R.3), evaluarea informaţiilor (capitolul R.4), instrucţiunile privind renunţarea pe bază de expunere şi testarea declanşată de expunere cât şi alte adaptări ale cerinţelor privind informaţiile (capitolul R.5), instrucţiuni detaliate privind metodele care nu includ testarea (capitolul R.6).
- Partea B: Evaluarea pericolelor (9/12/2011)
Partea C conţine instrucţiuni concise privind modul de clasificare a unei substanţe ca substanţă persistentă, bioacumulativă şi toxică (PBT) sau ca substanţă foarte persistentă foarte bioacumulativă (vPvB). Instrucţiuni detaliate privind clasificarea unei substanţe ca PBT şi vPvB, inclusiv caracterizarea emisiilor, sunt oferite în capitolul R.11.
- Part C - PBT Assessment (28/06/2017)
Partea D - Cadru pentru evaluarea expunerii (19/10/2016)
Partea D stabilește principiile pentru realizarea unei evaluări a expunerii în scopul determinării condițiilor de utilizare în siguranță pentru toate utilizările unei substanțe înregistrate în temeiul REACH. Aceasta acoperă expunerea mediului, a lucrătorilor și a consumatorilor.
Secțiunea D.2 descrie cunoștințele pe care ar trebui să le dețină un solicitant al înregistrării cu privire la proprietățile și la ciclul de viață al substanțelor sale pentru a stabili metoda de evaluare și sfera corespunzătoare a evaluării expunerii.
Secțiunea D.3 se concentrează asupra caracterizării utilizărilor, furnizând principii pentru generarea scenariilor de expunere (SE) și indicând determinanții principali care joacă un rol în nivelurile de expunere pentru lucrători, consumatori și mediu, și oferă recomandări pentru culegerea informațiilor privind condițiile de utilizare.
Secțiunea D.4 oferă o prezentare generală a modului de determinare a estimărilor expunerii și eliberării.
Secțiunea D.5 explică pe scurt caracterizarea riscurilor care au potențialul să declanșeze iterații ale scenariului inițial de expunere. Aceasta include și considerații privind expunerea combinată și incertitudinea manipulării. Mai multe detalii privind caracterizarea riscurilor sunt oferite în partea E a ghidului.
Secțiunea D.6 detaliază structura și cerințele pentru pregătirea raportului de securitate chimică, integrând în acest ghid conținutul vechii părți F a ghidului.
Secțiunea D.7 oferă recomandări pentru dezvoltarea SE destinat comunicării care urmează a fi anexat la fișa cu date de securitate (FDS). Anexa D-1 enumeră titlurile pentru structurarea raportării condițiilor de utilizare în cadrul scenariilor contributive (atât pentru raportul de securitate chimică (RSC), cât și pentru SE destinat comunicării).
Partea D oferă, de asemenea, linkuri către instrucțiuni mai detaliate asupra evaluării expunerii, în special cu privire la modul de descriere a utilizărilor, la modalitatea de culegere a informațiilor privind condițiile de exploatare și măsurile de administrare a riscurilor și la modul de efectuare a estimărilor expunerii. În această categorie se încadrează:
- Scurta descriere generală a utilizărilor identificate și a modului de acordare a unui titlu scurt scenariilor de expunere (capitolul R.12).
- Măsurile de administrare a riscurilor și condițiile de exploatare pentru întocmirea scenariilor de expunere, inclusiv instrucțiuni privind modul de determinare a eficacității măsurilor de administrare a riscurilor și cum să se utilizeze biblioteca cu măsuri de administrare a riscurilor creată inițial în cursul elaborării prezentului ghid (capitolul R.13).
- Estimarea expunerii profesionale (capitolul R.14).
- Estimarea expunerii asociate cu consumatorii, inclusiv eliberările din articole (capitolul R.15).
- Estimarea expunerii asociate cu mediul, inclusiv eliberările din stadiul de deșeu (capitolul R.16).
- Capitolul R.18 oferă instrucțiuni privind estimările expunerii asociate cu stadiul de deșeu.
- Capitolul R.20 explică termenii esențiali pentru înțelegerea ghidului.
Vă rugăm să rețineți că instrucțiunile de mai sus privind formatul SE nu mai sunt de actualitate. Formatul SE actualizat este disponibil în exemplele practice și modelele de scenarii de expunere:
Pachetul ESCom a fost elaborat în contextul Foii de parcurs privind RSC/SE și oferă un format electronic pentru schimbul de informații din cadrul SE între sistemele informatice.
Instrumentul ECHA pentru evaluarea securității chimice și elaborarea rapoartelor de securitate chimică, Chesar, generează SE destinate comunicării în conformitate cu toate inițiativele de mai sus.
Rămâne la latitudinea solicitantului individual al înregistrării să decidă ce format SE dorește să utilizeze atâta timp cât conținutul SE corespunde cu cerințele stabilite în anexa I la REACH.
Partea E conţine instrucţiuni privind caracterizarea riscurilor. În cadrul caracterizării riscurilor, informaţiile legate de pericol şi expunere sunt combinate în raportul caracterizării de risc sau în caracterizarea calitativă de risc. Ambele tipuri de informaţii conţin elemente incerte care trebuie evaluate pentru a decide asupra valabilităţii estimării riscului. Analiza incertitudinii este detaliată suplimentar în capitolul R.19. Partea E conţine de asemenea instrucţiuni referitoare la caracterizarea calitativă de risc în privinţa substanţelor fără prag.
- Part E - Risk Characterisation (18/05/2016)
Vă rugăm să rețineți că partea F nu mai este de actualitate. Conținutul vechii părți F a fost revizuit și integrat în partea D actualizată (secțiunea D.6 și anexa D-1).
Vă rugăm să rețineți că anexa la partea F nu mai este de actualitate. Formatul RSC actualizat este disponibil în Raportul de securitate chimică ilustrativ și în Modelele pentru CSR:
Vă rugăm să rețineți că Instrumentul ECHA pentru evaluarea securității chimice și elaborarea rapoartelor de securitate chimică, Chesar, și generatorul de rapoarte din IUCLID acceptă generarea de RSC-uri.Vă atragem atenția că partea G din Ghidul pentru cerinţele de informaţii şi evaluarea securităţii chimice nu mai este de actualitate și, prin urmare, a fost retrasă de pe site-ul ECHA. Informațiile au fost actualizate și transferate în două ghiduri mai adecvate care au fost revizuite recent, și anume:
- informaţiile privind extinderea fişei cu date de securitate şi modul în care informaţiile din scenariul de expunere sunt comunicate şi aplicate în lanţul de aprovizionare au fost actualizate şi incluse în apendicele 2 la Ghidul de redactare a fişelor cu date de securitate ;
- informaţiile privind utilizarea scalării atunci când utilizatorul din aval evaluează dacă acţionează în limitele scenariului de expunere care i-a fost comunicat, au fost actualizate şi integrate în Ghidul pentru utilizatorii din aval revizuit.
Pentru a ţine cont de noua experienţă acumulată, sunt în curs de elaborare noi exemple practice referitoare la scalare. Acestea se vor publica după finalizarea lor. Prin urmare, exemplele vechi nu au fost transferate în ghidurile revizuite.
- Information requirements (Chapter R.2) (9/12/2011)
- Information gathering (Chapter R.3) (9/12/2011)
- Evaluation of available information (Chapter R.4) (9/12/2011)
- Adaptation of Information requirements (Chapter R.5) (9/12/2011)
- QSARs and grouping of chemicals (Chapter R.6)
- Appendix to Chapter R.6 for nanoforms (03/12/2019)
- Endpoint specific guidance (Chapter R.7a) (19/07/2017)
Note: this guidance is currently being updated. For the latest draft, please see consultation- Appendix to Chapter R.7a for nanomaterials (21/12/2022)
- Endpoint specific guidance (Chapter R.7b) (03/2024)
- Appendix to Chapter R.7b for nanomaterials (24/05/2017)
- Endpoint specific guidance (Chapter R.7c) (12/2023)
- Appendix to Chapter R.7c for nanomaterials (04/10/2021)
- Endpoint specific guidance (Chapter R.7.13-2)
- Characterisation of dose [concentration] - response for human health (Chapter R.8) (28/11/2012)
- Appendix to Chapter R8: Occupational exposure limits (01/08/2019)
- Appendix to Chapter R8: recommendations for nanomaterials (25/05/2012)
-
Please note that Chapter R.9 is now obsolete. The content of the obsoleted Chapter R.9 has been revised and merged into an updated sub-chapter R.7.1 "Physicochemical properties" within "Chapter R.7a: Endpoint specific guidance of the Guidance on information requirements and chemical safety assessment".
- Characterisation of dose [concentration] - response for environment (Chapter R.10)
- Appendix to Chapter R10: recommendations for nanomaterials (25/05/2012)
- PBT Assessment (Chapter R.11) (03/2024)
- Use description (Chapter R.12) (08/12/2015)
- Risk management measures and operational conditions (Chapter R.13) (24/10/2012)
- Occupational exposure assessment (Chapter R.14) (23/08/2016)
- Appendix to Chapter R14: recommendations for nanomaterials (25/05/2012)
- Consumer exposure assessment (Chapter R.15) (11/07/2016)
- Environmental exposure estimation (Chapter R.16) (16/02/2016)
- Please note that Chapter R.17 is now obsolete. The content of the obsoleted Chapter R.17 has been revised and merged into relevant sections of updates to Chapter R.15 (Consumer exposure assessment) and Chapter R.16 (Environmental exposure assessment).
- Estimation of exposure from waste life (Chapter R.18) (24/10/2012)
- Uncertainty analysis (Chapter R.19) (28/11/2012)
- Table of Terms (Chapter R.20) (18/09/2013)